Zdeněk Hlasivec

† 7. 11. 1931, Paříž (Paris), Francie (France)
malíř

 

pohlaví: muž

NK AUT: xx0218645

poznámka:
Malíř, samouk.
Už jen málokdo si dnes vzpomene na 90 let starý příběh otcovraždy pankráckého velkopekárníka Antonína Hlasivce. Byl zastřelen 30. listopadu 1924 vlastním synem Zdeňkem, který trpěl stihomamem. Ve své době šlo o velkolepou senzaci, která po mnoho měsíců plnila stránky novin. Vždyť o život přišel velmi bohatý muž, který patřil za vzor úspěšného self-made mana. Svou pekárenskou živnost založil kolem roku 1885 a během dvou desítek let už provozoval parní pekárnu, mlýn a obchodní dům. Jeho syn Zdeněk byl naproti tomu spíš bohémského založení - hrál divadlo, zpíval, maloval. Nelze se tedy divit, že mezi oběma vznikaly výrazné konflikty. V případě Zdeňka se k tomu přidaly ještě zjitřené manželské poměry a vše vyvrcholilo psychickými problémy. Osudného dne v zatmění smyslů zastřelil svého otce, který se večer vracel z divadelního představení. Výstřely padly v místech dnešní Sinkulovy ulice nad bývalým hotelem Slavia.
Soudní proces probíhal skoro rok a půl, než porota Zdeňka Hlasivce definitivně osvobodila, neboť zločin spáchal v nepříčetnosti. Chvíli se léčil v bohnickém ústavu pro choromyslné, ale už roku 1927 zažádal o propuštění a následně se odstěhoval do Paříže. Zde provozoval malý hotýlek Du Progres nedaleko bulváru Saint-Michel. Zemřel za podezřelých okolností v roce 1931. Spekulovalo se o otravě, ale policejní vyšetřování nakonec neprokázalo cizí zavinění. Zdeněk Hlasivec byl pohřben v Paříži, zatímco jeho otec je pochován v rodinné hrobce na vyšehradském hřbitově. Pekárenská tradice však žije na Pankráci dodnes. V místech Hlasivcovy původní pekárny, stávající ve vnitrobloku mezi ulicemi Na Pankráci a Marie Cibulkové, funguje pšeničný mlýn a výroba křupek www.vysehradskej.cz/otcovrazda-na-pankraci/)

Zdeněk Hlasivec

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   Praha, Praha

Zdeněk Hlasivec

encyklopedie/slovník
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1993   Nový slovník československých výtvarných umělců (I. díl; A - K), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)