Anton von Salhausen

* 17. 2. 1588, Benešov nad Ploučnicí (Děčín), Česká republika (Czech Republic)
† 19. 10. 1625, Dolní Habartice (Děčín), Česká republika (Czech Republic)
designér, sochař, šlechtic

 

národnost: německá
pohlaví: muž

poznámka:
NK neuvádí 2010,2011, 2012,

Anton von Salhausen

Anton von Salhausen, junior. Šlechtic. Velkostatkář. Sochař. Uměleckoprůmyslový výtvarník.

Rodiče: Anton ze Salhausenu, senior. Jeho chotí Barbora, rozená z Bocku. Anton senior ze Salhausenu měl značné výtvarné ambice, jež zdědil jeho syn Anton junior. Anton senior je patrně spolutvůrcem epitafu Wolfa ze Salhausenu, jež v l. 1584-1594 vytvářel sochař Michael Schwenke. Vedle tohoto díla se Anton senior ze Salhausenu podílel v l. 1596-1602 na sochařské výzdobě kostela Panny Marie a sv. Vavřince v Lauensteinu.
Majitel rytířského statku Dolní Habartice se narodil v dolním zámku v Benešově nad Ploučnicí 17. února 1588. Jeho sourozenci: Sestra Barbara a mladší bratr Friedrich. Matka Barbara zesnula 28. listopadu 1603. Otec Anton se opětovně oženil. Jeho chotí se stala Dorotea, rozená von Hermsdorf, vdova po Johannu Georgu ze Sebottendorfu. Již roku 1584 zajistil Anton senior své choti Barbaře věno v sumě 600 zlatých na statku Dolní Habartice u Benešova nad Ploučnicí. R. 1607 se dědictvím stal majitelem tohoto statku Anton junior. Rytířské sídlo se stalo domovem urozeného sochaře. Vychovateli Antona juniora postupně markvartický farář, zámecký kaplan v Benešově nad Ploučnicí a slečna ze Schönfeldu. Od 15. května 1595 preceptorem (domácím učitelem) Jakub Krumholz. Od 10. 2. 1597 domácím učitelem Johann Luder. 1604 se Anton junior stal žákem sochaře Michaela Schwenkeho v saské Pirně. Po návratu z Pirny se vedle správy statku věnoval umění, zejména návrhům šperků a sochařské výzdoby interiérů i exteriérů sídel bohatstvím obdařených urozenců. Tuto linii pánů ze Salhausenu však pronásledovala "paní smůla". Anton senior lehkomyslně koupil rodinné sídlo a to jej přivedlo do dluhů. Od r. 1605 byl nucen vícero částí statku pronajímat. A nakonec r. 1612 byl Anton senior nucen okolnostmi prodat svou polovinu města Benešova nad Ploučnicí a k tomu náležející okolní vesnice Janu z Vartenberka, jenž část tohoto panství Salhausenů držel až do r. 1614, kdy mu tuto držbu pro jeho špatné hospodaření zrušil soud zemský svým rozhodnutím r. 1613. Anton senior i se svou rodinou přesídlil k synovi na jeho rytířské sídlo v Dolních Habarticích. Zde 29. dubna 1620 zemřel. Také Anton junior měl rodinu. Jeho vyvolenou se stala Markéta von Starschdel. 7. srpna 1614 se konal sňatek. I jemu však rodinný život se příliš nedařil. Večer na Nový rok 1616 zemřela prvorozená dcera. 8. dubna 1619 se konal pohřeb jeho dosud nepokřtěného syna. Potraty nepůsobily příznivě na idylu rodinného krbu. Také události vypuknuvší třicetileté války způsobovaly další nepříjemnosti nekatolicky orientovaným Salhausenům. Anton junior zemřel r. 1625. Vdova Markéta se odstěhovala na otcovský statek u Sedlnitze r. 1625 a ztratila zájem spravovat statek Dolní Habartice. Tento statek prodala Marii z Konojed, dceři Wolfa von Salhausen, jež statek držela až do své smrti r. 1629.

Dílo:

Benešov nad Ploučnicí.
Kostel Narození Panny Marie. V sakristii tohoto kostela se nachází část epitafu Barbary von Salhausen, díla sochaře Michaela Schwenkeho. Na výzdobě epitafu své matky se snad Anton junior podílel. Jeho tvůrčí činnost byla součástí výuky u jeho učitele, sochaře Michaela Schwenkeho. Patrně také sochařská výzdoba náhrobku r. 1615 zemřelého Jonase Pausta z Liebstadtu je dílem Antona juniora von Salhausen.

Pirna.
Kostel Panny Marie. Za sochařskou výzdobu oltáře obdržel Anton junior von Salhausen 400 zlatých. Svými současníky byl Anton junior považován za skvělého sochaře a zástupce sochařské školy v Pirně. Objednávku obdržel v listopadu 1611 od zástupců obce Pirna, od dvou radních a sochaře Davida Schwenkeho, bratra jeho učitele. Již o měsíc později dodal Anton junior návrhy na danou výzdobu, kterou též realizoval na přelomu l. 1611 a 1612.

Je zde však zaznamenána jen část údajů o jeho životě a díle. Máte-li informace pro doplnění údajů o životě a díle Antona von Salhausen, laskavě nám je pošlete na náš web.



Pro "artarchiv" zpracoval v Praze dne 26. 3. 2011 VT.

Anton von Salhausen

rok od - do   škola, obec, fakulta, zaměření, profesor
???? - ????   Sochařská dílna Michaela Schwenkeho, Pirna, Schwenke Michael, *1563

Anton von Salhausen

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   Benešov nad Ploučníci, Kostel Narození Panny Marie. V sakristii tohoto kostela se nachází část epitafu Barbary von Salhausen, díla sochaře Michaela Schwenkeho. Na výzdobě epitafu své matky se snad Anton junior podílel. Jeho tvůrčí činnost byla součástí výuky u jeho učitele, sochaře Michaela Schwenkeho. Patrně také sochařská výzdoba náhrobku r. 1615 zemřelého Jonase Pausta z Liebstadtu je dílem Antona juniora von Salhausen.
???? - ????   Pirna, Pirna, Kostel Panny Marie. Za sochařskou výzdobu oltáře obdržel Anton junior von Salhausen 400 zlatých. Svými současníky byl Anton junior považován za skvělého sochaře a zástupce sochařské školy v Pirně. Objednávku obdržel v listopadu 1611 od zástupců obce Pirna, od dvou radních a sochaře Davida Schwenkeho, bratra jeho učitele. Již o měsíc později dodal Anton junior návrhy na danou výzdobu, kterou též realizoval na přelomu l. 1611 a 1612.