Benjamin Čumpelík

* 31. 5. 1845, Horní Krupá, Ralsko (Česká Lípa), Česká republika (Czech Republic)
† 11. 7. 1909, Praha, Česká republika (Czech Republic)
lékař, psychiatr

 

národnost: česká
pohlaví: muž

NK AUT: jk01021942

poznámka:
VIAF ID: 83690032 (Personal)
Permalink: http://viaf.org/viaf/83690032

Benjamin Čumpelík

Absolvent mladoboleslavského gymnázia a medicíny na pražské univerzitě zahájil lékařskou praxi v roce 1872 v pražském ústavu choromyslných (jak zněl dobový název). Tady se stal v roce 1879 primářem a o deset let později i ředitelem. To již rozšířený a zdokonalený ústav nesl název Královský zemský český ústav pro choromyslné.
Velký význam pro rozvoj psychiatrie v Česku mělo zřízení české lékařské fakulty v roce 1886, čímž se umožnil vznik první české psychiatrické kliniky. U jejího zrodu stál opět Benjamin Čumpelík, stal se také jejím prvním přednostou a studentům přednášel klinickou a soudní psychiatrii.
Nikdy své přednášky nepublikoval, ale ve své funkci ředitele Královského zemského ústavu pro choromyslné si vedl více než zdatně. Svědčí o tom fakt, že ústav rozšířil o objekt zámku v Horních Beřkovicích a také o budovy bývalého piaristického kláštera v Kosmonosích.
V roce 1904 se navíc zasloužil o výstavbu nové léčebny v Bohnicích, kde se v roce 1907 stal vrchním ředitelem. O dva roky později, 11. února 1909, v Praze po dlouhé nemoci zemřel
Michael Polák, ceskolipsky.denik.cz

Benjamin Čumpelík

 

Benjamin Čumpelík

encyklopedie/slovník
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1999   Český biografický slovník XX. století (I. díl A-J), Nakladatelství Paseka s.r.o., Praha
www
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  ????   Benjamin Čumpelík (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org