Vratislav Šantroch

* 13. 2. 1910, Rovensko pod Troskami (Semily), Česká republika (Czech Republic)
† 30. 9. 1941, Praha
redaktor, novinář

 

národnost: česká
pohlaví: muž

NK AUT: jk01122502

poznámka:
Pseudonym
Hart, V., 1910-1941

Vratislav Šantroch

Mladý komunistický novinář a oběť prvního stanného práva po nástupu R. Heydricha, Vratislav Šantroch, pocházel z Rovenska pod Troskami. Jeho otec se ale stěhoval za prací a tak i Vratislav prožil své dospívání v tehdejším Německém Brodě (od května roku 1945 Havlíčkův Brod).
Už během gymnazijních studií byl ovlivněn levicovými myšlenkami – organizuje komunistický tramping, pracuje s mládeží. Těsně před Šantrochovou maturitou zažije město na řece Sázavě velký šok. Jedné březnové noci roku 1930 zde neznámí pachatelé pomalují zdi několika katolických kostelů a dalších budov proticírkevními nápisy. „Pryč od Říma“, „Ať žije SSSR“ a další podobné výzvy mohl na několika zdech v centru města vidět skutečně každý obyvatel Německého Brodu.
Během následného vyšetřování vyšla najevo i jiná na tu dobu skandální fakta. Totožnost nočních pisatelů byla bleskově zjištěna a policejní orgán ukázal i na několik studentů gymnázia. Nápisy navíc odkazovaly na vztah papeže a komunistického Sovětského svazu. Právě skutečnost, že na místním gymnáziu fungovala aktivní extrémně levicová skupina mladých byl pro celý kraj velkou ranou. Mezi pachateli byl i Vratislav Šantroch, který tímto činem výrazně upozornil na svoji veřejnou činnost.
Celá aféra měla ale hořkou dohru. Po soudu v Kutné Hoře byli studující pachatelé vyloučeni nejen z brodského gymnázia, ale i ze všech středních škol v Československé republice. Maturitní zkoušku tedy již složit nemohli. Šantrochovi navíc tribunál vyměřil trest odnětí svobody, ale dobu několika týdnů měl již splněnu vazbou.
Po německobrodské epizodě přesídlil Vratislav Šantroch do Prahy, kde začal pracovat v komunistickém tisku. Stal se redaktorem trampského listu Oheň, který vydávali tzv. Skauti práce. Později se propracoval i do ústředních komunistických novin jako bylo Rudé právo, Haló noviny nebo Tvorba.
V roce 1936 na sebe upozornil reportážemi ze španělské občanské války. Šantroch byl totiž určen jako vedoucí delegace sportovců na dělnickou olympiádu v Barceloně. Místo výkonů na hřišti ale referoval o vojenských operacích a o krutostech páchaných na civilním obyvatelstvu.
V roce 1938 krátce působil na Ostravsku, poté opět jako novinář v Praze v redakci listu Večerník Národní práce. Kvůli jeho stykům na první ilegální ústřední vedení Komunistické strany Československa byl v únoru 1941 Němci zatčen a tvrdě vyslýchán. Po nástupu Reinharda Heydricha do Prahy byl Vratislav Šantroch koncem září 1941 v pražských ruzyňských kasárnách popraven.
hrdinovevalky.cz, 4.10.2017

Vratislav Šantroch

encyklopedie/slovník
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1999   Český biografický slovník XX. století (III. díl Q-Ž), Nakladatelství Paseka s.r.o., Praha