Vratislav Francl

* 14. 10. 1932, Zdice (Beroun), Česká republika (Czech Republic)
† 13. 11. 2001, Prachatice (Prachatice), Česká republika (Czech Republic)
ochránce přírody

 

pohlaví: muž

poznámka:
Šumavský ochránce přírody a iniciátor vyhlášení CHKO Šumava v r. 1963

Vratislav Francl

Vratislav Francl se narodil ve Zdicích na Berounsku v učitelské rodině. Velký vliv na jeho vývoj měl otec Bedřich, který jej učil poznávat a milovat život, přírodu a lidi.
Po studiích na gymnáziu (1951) absolvoval Vysokou školu lesního inženýrství na ČVUT v Praze. Úspěšně zakončil své studium v roce 1955 jako lesní inženýr. Poté nastoupil svou první praxi na Lesního závodu Křivoklát(1955 - 56). Krátce nato přišel do Prachatic, kde v r. 1956 se oženil s Jitkou Vodenkovou), se kterou měl dvě dcery.
V letech 1957 - 64 působil jako učitel na Lesnickém odborném učilišti na Lázních sv. Markéty. Odtud přešel na Střední pedagogickou školu v Prachaticích. Jako učitel biologie a matematiky zde setrval až do svého odchodu do důchodu v r. 1993. Zemřel ve věku 69 let v prachatické nemocnici dne 13. listopadu 2001.
Od svého příchodu do Prachatic působil jako dobrovolný ochránce přírody. Stál u zrodu návrhu koncepce na zřízení NPŠ a také vyhlášení CHKO Šumava v roce 1963. Od roku 1964 - 1992 zastával dobrovolně funkci okresního konzervátora ochrany přírody na okrese Prachatice, od r. 1975 byl členem krajské komise ochrany přírody při odboru kultury JČKNV.
V souvislosti s tím se zasloužil o záchranu Boubínského pralesa jeho oplocením, o regulaci živelné výstavby chat na okrese, dále o založení první české přírodní rezervace u Prachatic, o tvorbu naučných stezek, o záchranu perlorodky říční a jiné.
V lednu 1990 založil s přáteli v Prachaticích Stranu zelených a byl zvolen za člena městského zastupitelstva. Tento rok také navázal spolupráci s bavorskými ochranáři (Ekologickou demokratickou stranou) v oblasti Freyung-Grafenau a spolu se podílel na odhalování dovozu nebezpečných odpadů z Bavorska a černých skládek. V roce 1995 byl spoluautorem udílení Mezinárodní ceny naděje a porozumění a v roce 1997 odhalení pomníku v Českých Žlebech věnovaného obětem násilí v r. 1938 - 1989.
Jako hluboce věřící člověk inicioval založení Nadačního fondu Jana Neumanna při farnosti v Prachaticích, jehož se stal předsedou. Svou lásku k přírodě přenesl do práce Strany zelených u jejíhož zrodu stál od r. 1990. V neposlední řadě svými přátelskými vztahy mezi Čechy a Němci podpořil vznik Kruhu přátel česko-německého porozumění v Prachaticích, jemuž od r. 1996 až do své smrti předsedal. Také pracoval ve spolcích: Pro obnovu venkova, Zelené srdce Evropy, Společnost pro trvale udržitelný život, Křesťanská akademie a od r. 1999 byl také členem komise životního prostředí města Prachatice.
Za své úsilí se během života dočkal i významných ocenění - čestné uznání ministerstva školství a kultury za úspěšnou činnost v ochraně přírody( září 1966) a Ceny naděje a porozumění, kterou převzal v roce 1997 v bavorském Freyungu.
Jana Vítková a Mudr. Jan Antonín Mager
Kruh česko-německého porozumění Prachatice

Vratislav Francl