Yona Friedman

* 5. 6. 1923, Budapešť (Budapest), Maďarsko (Hungary)
† 21. 2. 2020, Paříž (Paris), Francie (France)
designér, architekt, urbanista, sociolog

 

pohlaví: muž

NK AUT: uk2011402793
VIAF: 49225738

Yona Friedman

Yona Friedman (narozený 05.6.1923, Budapešť) je Maďarsku narozený francouzský architekt, urbanista a designér. Proslavil se v pozdních 50. a raných 60. letech 20. století v tzv. době megastavby.

Raná léta

Yona Friedman po druhé světové válce unikl osoudu obyvatel němwecké národnosti. Emigroval do tvořícího se státu Izrael, kde pobýval ve městě Haifa asi deset let ve před odchodem do Paříže v roce 1957. Přijal francouzské občanství v roce 1966. V roce 1956, X Mezinárodní kongres moderní architektury v Dubrovnick, jeho "Manifeste de l'architektura mobile" přispěl k otázce určitě odvaha se plánuje architektonického designu a urbanismu. To bylo během této konference, a to především díky mládeži týmu 10, že "mobilní architektura" byl vytvořen ve smyslu "mobility života." Na příkladu "Ville spatiale", Friedman stanoveny - poprvé - principy architektury schopen pochopit neustálé změny, které charakterizují "sociální mobility" a na "infrastruktuře", které poskytují ubytování. Plánování pravidla by mohla být vytvořena, a znovu, podle potřeb obyvatel a obyvatel. Jeho zaměření na lidi se vynoří ze své přímé zkušenosti uprchlíků bez domova, nejprve v evropských městech stojí válek a přírodních katastrof a později v Izraeli, kde v prvních letech státu, tisíce lidí přistál každý den, s problémy s bydlením.
[Editovat] Maturity

V roce 1958 založil Groupe d'études de architektury mobilní (GEAM), rozpuštěný v roce 1962. V roce 1963, on rozvinul myšlenku města mostu a aktivně se podílela na kulturní prostředí a utopické architektury 60. let známá jako "věk megastavby". Od poloviny šedesátých let vyučuje na několika amerických univerzitách. V následujícím desetiletí pracoval pro OSN a UNESCO, a to prostřednictvím rozšiřování vlastní budovy příruček v afrických zemích, v Jižní Americe a Indii. Přes celoroční utopické label, Friedman říká: "Vždy jsem se snažil, v architektonických studiích, na rozvoj projektů, které byly možné." V roce 1978, byl pověřen navrhnout Lycée Bergson v Angers, Francie, dokončil v roce 1981. Při této příležitosti vydal řízení, v němž se rozložení a uspořádání všech architektonických prvků navržené a rozhodl se budoucí uživatelé. Protože i non-profesionálové mohou pochopit a aplikovat jeho metody, psal i howto comics. Zájem o otázku účasti přinesla Friedman pro architekty, jako Giancarlo De Carlo a Bernard Rudofsky.

V roce 1987, v Madras, Indie, Friedman dokončil muzea jednoduchá technologie, ve kterých byly aplikovány principy vlastní konstrukcí z místních materiálů, jako je bambus. Je také autorem knihy s technickými obory (pro vědecké architektury, Workshop 1975), sociologického (L'architektura du survie, L'Eclat 2003) a epistemological (L'Univers erratique, PUF 1994). Kniha, která nejlépe vystihuje, ale Friedman etika a duch je možná "Utopies Réalisables (francouzsky možné utopie), publikoval ve Francii v roce 1975 a také publikoval v italštině (Quodlibet 2003) popisující projekt restrukturalizace naší společnosti ve skutečném demokratickou cestou a snaží se uniknout žádné elitářství, přes teorii kritické skupiny Kniha je také divoký kritika mýtu o globální komunikace z knihy:.. "Analýza sociálních utopií v této knize znamená, implicitně v aktu obvinění a kritika těchto dvou "ran" naší doby, které jsou: "Státní mafii" a "mediální mafie" (tisk, televize atd.). Existence státní mafie resultsfrom nemožnost udržet tvar klasické demokratického státu, jakmile se její velikost překračuje určité hranice, a "media mafie" je přímým důsledkem neschopnosti globální komunikace (celosvětově). Internet může být použit jako příklad, že to není neschopnost v důsledku technických potíží, ale vychází ze základních lidských neschopnost univerzální komunikační (ze všech pro všechny). Neúspěch těchto dvou velkorysé utopie, demokracie a "globální komunikace" mezi muži, logicky vede ke vzniku gangů, kteří jednají v náš prospěch proti našim zájmům. Stejně jako obvinění, bude tato kniha současně se zákonem o povzbuzení: jednotlivec by měl být podporován není nabídnout svou pomoc, nebo jejich mlčenlivý souhlas s těmito dvěma gangy. To není výzva k revoluci, ale o výzvu k odporu. "
[Editovat] Mobilní architektura

V roce 1958, Yona Friedman vydal svou první manifest: "Mobilní architektura". Je to popsal nový druh pohybu není budov, ale i pro obyvatele, kteří jsou novou svobodu.

Mobilní architektura je "byt, o kterém rozhodl cestujících", jakožto "infrastruktury, které nejsou určeny ani určující." Mobilní architektura ztělesňuje architektura pro "mobilní společnosti". Se s tím vypořádat, klasické architekt vymyslel "průměrný muž". Projekty architektů v roce 1950 byly provedeny podle Friedmana, pro potřeby tohoto make-věřit subjektu, a ne jako pokus, aby vyhovovaly potřebám skutečných členů této mobilní společnosti.

Výuka architektury byl velmi zodpovědný za "klasické" architekta podhodnocení roli uživatele. Kromě toho se toto učení nebylo přijmout nějaké skutečné teorii architektury. Friedman navrhuje pak manuály pro výuku základů architektury pro širokou veřejnost.

Prostorové městě, které je zhmotněním této teorie, umožňuje každému člověku rozvíjet své vlastní hypotézy. To je důvod, proč v mobilní městě, by budovy:

dotýkají země na minimální plochu
být možno je rozebrán a přesunut
a je měnitelná podle požadavků jednotlivých cestujících.

[Editovat] Prostorová města

Prostorová Město je nejvýznamnější aplikace "Mobilní architektura". Jedná se o prostorové, trojrozměrná struktura vzbudil na pilotách, který obsahuje obývali svazků, umístěné uvnitř některých "dutin", se střídá s jinými nevyužité množství. Je navržen na základě trojúhelníkové prvky, které fungují jako "čtvrti", kde jsou byty, volně distribuován.

Tato struktura zavést druh spojení mezi krajinou a městem (ve srovnání s Arcology koncepci Paolo Soleri je), a může rozsah:

některých místech k dispozici,
oblastech, kde budova není možné nebo přípustné (rozlohy vody, bažina),
oblasti, které již byly postaveny na (existující město),
nad zemědělské půdy.

Tato technika, která zahrnuje zahrnující kontejner stavby zahajuje nový vývoj v urbanismu. Zvýšený plánuje zvýšit původní území města stále tří-dimenzionální. Vrstvení prostorové města na několik nezávislých úrovních, jedna na druhé, určuje "územní plánování města", jak z funkčního a estetického hlediska z. Čím nižší úroveň může být vyčleněna na veřejný život a prostory určené pro komunitní služby, stejně jako pěší zóny. Hromady obsahovat svislou dopravní prostředky (výtahy, schodiště). Superpozice úrovní by mělo být možné postavit celou průmyslového města, nebo rezidenční nebo komerční město, na stejném místě. Tímto způsobem, prostorové formy, co město Yona Friedman by volali "umělé topografie". Tato síť zavěšené v prostoru nastiňuje nové mapy terénu s pomocí kontinuální a neurčitý homogenní síť s významným pozitivním výsledku: Toto rastru by povolit neomezené růst města.

Prostory v této síti jsou pravoúhlé a obytné modulární "prostor", s průměrnou rozlohou 25 až 35 m2. Naopak, ve formě svazků zahrnuty do sítě závisí pouze na obyvatele a jejich konfigurační soubor s "Flatwriter" v síti je zcela zdarma. Pouze polovina z prostorového města bude obsazen. "Plomby", které odpovídají pouze byty skutečně zabírají 50% trojrozměrné mříži, umožňující světlo šíří volně v prostorové městě. Toto zavedení prvků na trojrozměrné sítě s několika úrovních na pilotách umožňuje proměnlivé obsazení prostoru pomocí směnitelnosti forem a jejich adaptace na vícenásobné použití.

Podle vlastních slov Yona Friedman je "město, jako mechanismus, je tedy nic jiného, ​​než labyrint: konfigurace výchozích bodů a koncových bodech, které jsou odděleny překážek".
[Editovat] Citace

"Je-li teorie je dobře postavený a šířit do zahraničí, má tu výhodu, že už není ve vlastnictví specialistů, ale vyplývající z public domain. Dnešní monopol architekta má co do činění se skutečností, že neexistuje žádná skutečné teorie, ale pouze sadu pseudo-theoriesä Jinými slovy, pozorování, která pouze odráží preference svých autorů ".
"Teorie musí být obecná a platí pro každého".
"Každý má své hypotézy. Obecnou teorii, že se snažím předložit jednotlivé hypotézy jsou základem pro všechny".

[Editovat] Hlavní písemné práce

1958: Mobilní architektura
1975: Na cestě k vědecké architektuře ISBN 0262560194
1980: Lepší život ve městech: [kampaň na renesanční měst]
2006: Yona Friedman: Pro Domo ISBN 8496540510

[Editovat] Viz také

Archigram
Xenakis Constantin
Manfredi Nicoletti
Megastavby (architektura)
Metabolist hnutí

[Editovat]

^ [1]

[Editovat] Další čtení

Annie Ratti, Yona Friedman, Luca Cerizza, Massimo Bartolini, Anna Daneri, Marco De Michelis, Manuel Orazi "Yona Friedman" Charta / Fondazione Antonio Ratti (1. března 2009) ISBN 888158705X

[Editovat] Externí odkazy

http://yonafriedman.blogspot.com/
Yona Friedman v databázi archINFORM
http://www.e-flux.com/shows/view/5224
http://www.frac-centre.fr/public/collecti/artistes/friedman/noti01en.htm
Krátká biografie na Megastructure Reloaded
Modrý tiskový časopis 12.06.2009

Zobrazit stránku hodnocení
Ohodnoťte tuto stránku
Co je to?
Důvěryhodný
Cíl
Kompletní
Dobře napsaná
Mám hluboké znalosti o tomto tématu (volitelně)
Kategorie: Narození 1923 | Žijící lidé | Architektonické teoretici | Maďarský Architekti | Francouzská Architekti | francouzské architektury spisovatelé | Francouzská urbanistů | Lidé z Budapešti

Přihlášení / vytvoření účtu

Článek
Diskuse

Číst
Upravit
Zobrazit historii

Hlavní stránka
Obsah
Vybraný obsah
Aktuální události
Náhodné článek
Přispějte na Wikipedii

Interakce

Pomoc
O Wikipedii
Komunitní portál
Poslední změny
Kontakt Wikipedia

Toolbox
Tisk / export
Jazyky

Deutsch
Español
Français
Italiano
עברית

T
Novinka! Kliknutím na výše uvedené výrazy zobrazíte alternativní překlady. Odmítnout
Překladač Google pro moje:VyhledáváníVideaE-mailTelefonChat
Firmy:Translator ToolkitGlobal Market FinderWebsite Translator
O Překladači GoogleVypnout okamžitý překladOchrana osobních údajůNápověda

Yona Friedman

rok od - do   skupina, *vznikla, poznámka
???? - ????   Groupe international d'architecture prospective (GIAP), *1965

Yona Friedman

katalog autorský
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2005   Yona Friedman: La Ville Spatiale on the Lagoon
katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2002   Documenta 11_Platform 5: Exhibition (Catalogue), Hatje Cantz Verlag, Ostfildern - Ruit
  2009   Making Worlds / Fare Mondi: 53rd International Art Exhibition (Exhibition), Marsilio Editori, Benátky (Venezia)
  2016   Art in Europe 1945-1968: Facing the Future, BOZAR - Palais des Beaux-Art / Paleis voor Schone Kunsten / Centre for Fine Arts, Brusel (Brussels)
tisková zpráva
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2009   Die Moderne als Ruine (Eine Archäologie der Gegenwart), Generali Foundation, Vídeň (Wien)

Yona Friedman

katalog autorský
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2005   Yona Friedman: La Ville Spatiale on the Lagoon
podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2004   Uskutečnitelné utopie, Labyrint revue, 158-162

Yona Friedman

podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1963   Architektura zítřka, Výtvarná práce, 11
  1965   Švýcarský Werkbund, Výtvarná práce, 13.ročník, 8.číslo, 12-12
  1966   Architektura budoucnosti, Výtvarná práce, 16-16
  2000   Progresivní nepohoda sladkých let šedesátých (Praha, Galerie hlavního města Prahy, Městská knihovna, 24. 11. 1999 - 9. 1. 2000), Ateliér, čtrnáctideník současného výtvarného umění, 6-16