Jan Gustav Richter

fotograf, herec

 

pohlaví: muž

poznámka:
Životní data neznáma.
Herec, první stálý fotograf v Českých Budějovicích.

Jan Gustav Richter

Pocházel z Drážďan, pracoval jako herec u německých divadelních společností hostujících v Českých Budějovicích (angažmá doložena 1854,1855,1861). Na výstavě řemesel v Českých Budějovicích 1852 vystavoval fotografické portréty a krajiny zhotovené vlastnoručně sestrojeným přístrojem. První fotografickou dílnu měl ve svém bytě v Široké ulici, první zprávy o ní s velmi příznivým hodnocením jsou v Anzeiger aus dem südlichen Böhmen z 12. 8. 1854. Snímky také koloroval a využíval různé techniky, včetně pannotypie. Postupně vystřídal několik bytů, kde zřejmě povozoval svou živnost, která oficiálně byla povolena až v červenci 1863. Ve třídě Na sadech 273 postavil ve dvoře prosklený ateliér, zřejmě první toho druhu na jihu Čech.

Vedle portrétů je doložena jeho fotodokumentace Pražské brány 1867 a další místopisné snímky v Českých Budějovicích a okolí. 1872 fotografoval šachty tuhových dolů v Hůrce u Horní Plané. Ekonomické problémy řešil před 1875 odchodem z Českých Budějovic, přičemž i nadále se věnoval fotografování v exteriéru (1875 fotografoval Vimperk a okolí, 1878 Vyšší Brod, Rožmerk a Nové Hrady). Pořízené snímky vydal a prodával českobudějovický papírník J. J. Zink s označením "J. G. Richter & Sohn". Odkaz na syna, jenž měl stejná jména jako otec, naznačuje, že syn získal s fotografováním zkušenosti. Další životní osudy otce a syna nejsou známy. Jeho skleněný salon provozoval od února 1877 Jan Nepomuk Ritter.

Odkazy: Anzeiger aus dem südlichen Böhmen 8. 1. 1853 (roč. 2, 1853, č.2); Budweiser Kreisblatt ; Karel Pletzer: Českobudějovické ateliéry 1853-1929. Jihočeské muzeum, České Budějovice 2001

zdroj - www.scheufler.cz

Jan Gustav Richter

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   České Budějovice (České Budějovice), České Budějovice (České Budějovice), první stálý fotograf