Wilhelm Sonntag

* 1829, Berlín (Berlin)
† 1891
fotograf

 

pohlaví: muž

poznámka:
+ Tyrolsko
Významný fotograf v Kroměříži, první ze tří generací fotografů.

Wilhelm Sonntag

Pocházel z židovské rodiny, v mládí se věnoval cestování s občas dobrodružnými zážitky, byl prý rovněž námořníkem a kuchařem ve šlechtickém sdídle v Rusku. 1862 ve Varšavě konvertoval do katolické církve. V Uherském Hradišti se oženil s dcerou tamního knihtiskaře a začal tam provozovat fotografickou živnost. 8. 2. 1864 zažádal v Uherském Hradišti o živnostenský list, po obdržení brzy poté odešel do Kroměříže, kde založil fotoateliér s vysokou úrovní portrétní fotografie. Jsou doloženy také četné místopisné snímky i fotografie z místních událostí. Snímky ze života tamní židovské obce dokládají vztah s touto komunitou. Zdravotní problémy vedly Wilhelma Sonntaga k pobytům v horském prostředí jižních Tyrol, kde zemřel.

Dobrou pověst firmy z prohluboval syn Hugo Karel Sonntag (*21. 1. 1867), který získal titul dvorního arcibiskupského fotografa. V otcově ateliéru se též vyučila fotografkou dcera Berta Sonntagová (*3. 12. 1898), která se v něm dožila jeho přeměny v komunální podnik, v němž rovněž pracovala.

Odkaz: J. a Z. Boučkovi: K začátkům fotografie na Moravě a ve Slezsku - první moravští fotografové. Uměleckohistorický sborník, Brno 1984.

zdroj - www.scheufler.cz

Wilhelm Sonntag

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   Kroměříž (Kroměříž), Kroměříž (Kroměříž)

Wilhelm Sonntag

encyklopedie/slovník
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1993   Encyklopedie českých a slovenských fotografů, ASCO, Praha