foto - Tomáš Vodňanský

Rudy Linka

* 29. 5. 1960, Praha, Česká republika (Czech Republic)
hudebník, kytarista

 

národnost: česká

NK AUT: ola2002150206

poznámka:
Viz též
Rudy Linka Quartet
Rudy Linka Trio
Studoval klasickou kytaru na konzervatoři v Praze, kompozici ve Stockholmu a na Berklee College of Music v USA. Jazzový kytarista, člen skupiny Rudy Linka Quartet a Rudy Linka Trio.

Rudy Linka

Rudy Linka se narodil 29. května 1960 v Praze. Už jako teenager si zamiloval jazz, alba si půjčoval z americké ambasády v Praze i dalších fanoušků jazzu[1]. V roce 1979 absolvoval klasickou kytaru na Pražské konzervatoři, na začátku 80. let pak emigroval do Švédska, kde čtyři roky studoval skladbu na Stockholm Music Institute. Získal švédské občanství a také tam potkal amerického baskytaristu Reda Mitchella a začal s ním spolupracovat. Ten Linku také později doporučil na Jim Hall Fellowship na bostonské Berklee College of Music. Ve studiu pokračoval na The New School v New Yorku, kam se v roce 1986 přestěhoval. Soukromě pak studoval u Johna Scofielda, Jima Halla and Johna Abercrombieho. Sám se výuce hry na kytaru věnuje od roku 1989. Do roku 1995 vedl hudební oddělení na The Day School v New Yorku, v letech 1991 - 2000 pracoval jako hudební konzultant pro nejdůležitější hudební konzervatoře v USA (např. Berklee a Oberlin), Evropě a Kanadě.
V roce 1996 bylo jeho album „Czech It Out“ německým časopisem JazzThing Magazine zvoleno jednou z nejlepších nahrávek a v roce 1998 Linku čtenáři časospisu Down Beat Magazine zvolili jedním z nejlepších kytaristů. Vystupoval mezi jinými s hudebníky jako je George Mraz, Red Mitchell, Bob Mintzer, John Abercrombie a Gil Goldstein.
Od roku 2005 pořádá Bohemia Jazz Fest, jehož je prezidentem a který se vždy odehrává na náměstích několika českých měst, např. v Praze, Prachaticích či Českých Budějovicích.
zdroj - www.cs.wikipedia.org

Rudy Linka

foto - Tomáš Vodňanský
 

Rudy Linka

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   New York City (New York), New York City (New York)
???? - ????   Švédsko

Rudy Linka

rok od - do   skupina, *vznikla, poznámka
???? - ????   exil, *, začátek 80. let, Švédsko